U studiji Univerzitetskog koledža u Londonu učestvovalo je 1303 britanskih porodica, a istraživači su pratili spavanje šesnaestomesečnih beba i, kasnije, način njihove ishrane kada su bile stare 21 mesec. Rezultati istraživanja pokazali su da bebe koje spavaju manje od deset sati dnevno unose, u proseku, 105 kalorija više nego mališani čiji san traje duže od trinaest sati. To znači da  deca koje spavaju kraće konzumiraju čak deset procenata više kalorija od svojih vršanjaka.

„Poznato je da kraći san podrazumeva povišen rizik za gojaznost, pa smo želeli da utvrdimo da li on znači i povećan unos kalorija“, objasnila je dr Ebi Fišer iz Centra za istraživanje ponašanja u zdravlju Univerzitetskog koledža u Londonu. „Ranije studije su pokazale da nedostatak zna podstiče odrasle i stariju decu da jedu veće količine hrane. Ipak, na početku života, roditelji su ti koji odlučuju koliko će i kada dete jesti, pa nije bilo očekivano da će i tako mala deca pokazati isti obrazac ponašanja.“

Dr Fišer ističe da su neophodna dalja istraživanja o tome zbog čega se ova veza javlja, ali da do tada roditelji moraju biti svesni da ona postoji.

Priredila: Tamara Sorak