Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca su izložena hemikalijama koje usporavaju razvoj mozga

Naučnici su otkrili šest hemikalija koje značajno mogu usporiti razvoj dečjeg mozga, a povod za istraživanje bio je porast broja dece koja su obolela od autizma, disleksije, kao i poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje.

  Izvor: Foto: Profimedia

Dve, po mozak opasne, hemikalije pronađene su u uzorcima pijaće vode, a preostale četiri u pesticidima i rastvaračima koji se koriste u poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji.

Ove hemikalije su posebno štetetne po decu u razvoju tako što vremenom umanjuju inteligenciju ili dovode do poremećaja u ponašanju, upozoravaju naučnici s Harvarda.

Igre koje povećavaju inteligenciju deteta

Stručnjaci ističu da su do sada najveća barijera u zaštiti dece od ovih opasnih supstanci bila nedovoljna testiranja, pre nego što su puštene u široku upotrebu. Takođe navode kako je potrebna velika količina dokaza da bi regulatorne agencije stavile zabrane na pojedine hemikalije.

"Zabrinuti smo što su deca širom sveta izložena štetnim hemikalijama koje će uticati na njihova buduća postignuća. Pogotovo je alarmantno stanje u zemljama u razvoju", upozorili su naučnici u izveštaju objavljenom u žurnalu "Lancet Neurology".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica