Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontraceptivne pilule povezane sa pojavom multiple skleroze

Pilule za kontracepciju mogu da povećaju rizik od multiple skleroze čak do 50 procenata, pokazala je nova studija obavljena u Americi.

  Izvor: Foto: Profimedia

Multipla skleroza predstavlja neurološko oboljenje, koje napada mijelin, zaštitni omotač nervnih vlakana centralnog nervnog sistema, odnosno imuni sistem napada sam sebe.

Istraživači su identifikovali 305 žena kojima je dijagnostikovana multipla skleroza u periodu od tri godine.

Njihova upotreba kontraceptivnih pilula, koje su uglavnom predstavljale kombinaciju dva hormona, upoređena je sa upotrebom onih žena koje nisu bile obolele od multiple skleroze.

Sve ukupno, 29 procenata žena koje su obolele i 24 procenata onih koje nisu imale ovu bolest koristile su kontraceptivne pilule najmanje tri meseca pre nego što su simptomi počeli.

Kod žena koje su pile kontraceptivne pilule rizik za dobijanje ove bolesti je bio veći za oko 35 procenata u odnosu na one koje ih nisu pile.

One koje su koristile pilule, ali su prestale oko mesec dana pre nego što su simptomi počeli ovaj broj iznosi 50 procenata.

"Ovo istraživanje pokazalo je da konzumacija kontraceptivnih pilula nije nužno uzrok, ali predstavlja bar deo rizika od oboljenja multiple skleroze", izjavili su autori studije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica