Stručnjaci savetuju da, prilikom uređenja sobe za svog mališana, izbegnete jednu od najčešćih zamki – kupovinu televizora za njegovu sobu jer ovakav vid razbibrige može direktno uticati na zdravlje deteta.

Zbog čega je tako?

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da su deca koja u svojoj sobi imaju televizor sklonija gojaznosti. Naučnici s Univerziteta Dartmut analizirali su podatke o mališanima uzrasta između deset i četrnaest godina, od kojih je čak šezdeset procenata imalo ovaj aparat u svojoj sobi.

Rezultati istraživanja pokazali su da su oni učesnici koji su češće imali priliku da gledaju televizijski program svake godine bila po pola kilograma teža od onih mališana koji nisu u svojoj sobi mogli da uživaju u televizijskim sadržajima. Naučnici su u obzir uzeli i socioekonomski status, način roditeljstva, nivo obrazovanja, ali i jednu od važnijih stavki u istraživanju – vreme provedeno ispred malog ekrana.

Ipak, dartmutski istraživači ističu da, u slučaju tri hiljade učesnika njihove studije, televizija nije direktno izazvala gojenje, već je povezana s ponašanjem koje utiče na stivanje kilograma – često i dugotrajno sedenje, izloženost reklamama za visokokaloričnu i nezdravu hranu i, neizbežno, grickanje prilikom gledanja televizije.

Priredila: Tamara Sorak