Studija koja je sprovedena u Maunt Sinaj medicinskoj školi u Njujorjku je došla do neverovatnog otkrića. Naime, grupa naučnika je sparila ženke miševa sa mužjacima koji imaju genetski programirane fluorescentne proteine.

Naučno istraživanje je pokazalo da ukoliko majka u toku trudnoće doživi oštećenje organa, poput srčanog udara, fetus preko posteljice šalje stem ćelije kako bi obnovio oštećenje.

Tako su i fetusi imali identične proteine u telu nasleđene od oca. Zatim su skotnim ženkama miševa izazivali srčane napade. Kada su nakon dve nedelje radili autopsiju nad mišicama, na njihovim srcima su našli tragove fluorescentnih proteina. Naučnici su došli do zaključka da su fetusi u toku srčanog napada slanjem svojih stem ćelija pokušavali da obnove oštećeni organ majki.

Vođa studije, Hina Čodri je izjavila da je taj fenomen evolutivni mehanizam - fetus pokušava da sačuva svoj život tako što štiti život majke.

Ranijim istraživanjima su uočene ćelije fetusa u drugim oštećenim organima trudnica, mozgu, jetri, bubrezima i plućima. Takođe, naučne studije su pokazale da fetus može da proizvede ćelije koje majku štite od raka dojke.