Rezultati studije urađene u Danskoj istakli su da uzimanje određenih antidepresiva u trudnoći ne izaziva autizam kod dece, međutim rizik se povećava kod onih slučajeva gde majke koriste lekove poznate kao selektivni inhibitori preuzimanja serotonina pre same trudnoće.

Činjenica je da se žene sa simptomima koji podrazumevaju pomenute lekove razlikuju od onih koje ih ne konzumiraju, te je ta razlika na neki način povezana sa rizikom od autizma kod dece.

Međutim, trenutno može samo da se nagađa da li te razlike imaju veze sa genetikom, društvenim faktorom ili nekom trećom osobinom.

Otkrića u kombinaciji sa drugim nalazima objavljenim u žurnalu Kliničke epidemologije, u novembru 2013. godine, pokazuju da bi vezu između autizma i selektivnih inhibitora preuzimanja serotonina trebalo tražiti u potpuno drugim sferama u odnosu na navedene.

U poslednjoj studiji istraživači su koristili podatke na osnovu 626.875 beba rođenih u Danskoj između 1996. i 2005. godine.

Oni su prvenstveno označili koje majke su koristile selektivne inhibitore preuzimanja serotonina kao što su prozak, zolof ili paksil pre ili tokom trudnoće. Otkriveno je da su od 3.892 deteta sa autizmom 52 majke konzumirale neki od ovih lekova.

Istraživači su izračunali da je rizik od autizma bio 20 odsto viši kod dece čije majke su koristile ove lekove, što nije alarmantan broj, ali je zato otkriveno da je 46 odsto veći procenat autizma zabeležen kod majki koje su koristile ovakve antidepresive, ali prestale nekoliko meseci pre same trudnoće.

S obzirom da konzumacija selektivnih inhibitora preuzimanja serotonina u trudnoći ne izaziva nužno autizam, naučnici tvrde da mora da postoje drugi faktori uzročnici kada je reč o majkama koje ih konzumiraju pre nego što ostanu u drugom stanju.

Studija je takođe pokazala da konzumacija stabilizatora raspoloženja i antipsihotika tokom trudnoće povećava rizik od autizma kod dece. Ova činjenica pruža istraživačima dovoljnu osnovu za dalja istraživanja.