Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi test za otkrivanje preeklampsije u trudnoći

Hiljade beba godišnje može biti spašeno uz pomoć novog testa koji traje petnaest minuta i ukazuje na rizik od prevremenog porođaja usled preeklampsije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici iz Londona su otkrili da analiza nivoa proteina u krvi trudnice pre 35. nedelje trudnoće može biti veoma efikasan način za otkrivanje rizika od prevremenog porođaja usled preeklampsije.

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija koja nastaje zbog visokog pritiska i može biti veoma opasna po život majke i deteta. Jedino rešenje u takvim slučajevima je porođaj carskim rezom.

Novi test je tačan u 96 odsto slučajeva i ukazuje koje trudnice će se poroditi u roku od 14 dana, pokazalo je ispitivanje 625 budućih majki.

Trenutno se preeklampsija dijagnostikuje pomoću rezultata merenja krvnog pritiska i prisustva proteina PLGF u urinu. Ipak, oba načina ne daju uvek pouzdane podatke i potrebno je nekoliko dana da se utvrde potencijalni rizici.


Novi test pokazuje rezultate za svega petnaest minuta.

"U Velikoj Britaniji svake godine umre oko 1.000 beba zbog preeklampsije. Uz pomoć preciznog testa, neki od ovih života bi sigurno bili spašeni", izjavio je profesor Endru Šenan, ginekolog-akušeriz bolnice Gaj i Sveti Tomas.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica