Studija koju su sproveli naučnici na Univerzitetu Ajova, prekinuta je pre predviđenog roka kada su istraživači konstatovali da je kod 72 procenta mališana koji su nosili protezu zabeleženo značajno poboljšanje zdravstvenog stanja, pa operacija više nije bila potrebna. U poređenju sa njima, samo 48 procenata dece koja nisu nosila protezu, pokazalo je znake poboljšanja.

-Nošenje proteze za kičmu je značajno smanjilo napredovanje deformiteta kičmenog stuba kod pacijenata kojima je savetovana operacija, izjavio vođa studije dr Stjuart Vajnstajn, profesor ortopedske hirurgije na Univerzitetu Ajova.

Istraživanje je takođe pokazalo da je kod dece koja su nosila protezu više od 13 sati dnevno, poboljšanje bilo najizraženije.

Pacijenti visokog rizika su deca kod koje deformitet kičme iznosi između 20 i 40 stepeni, a koja se i dalje razvijaju. Deca sa takvom dijagnostikom, koja imaju između 10 i 15 godina, trebalo bi da počnu što ranije sa nošenjem proteze.

Ipak, istraživanje je pokazalo da u retkim slučajevima može da se desi da se skolioza zaustavi i bez proteze, kao i da se i pored nošenja aparata stanje kičmenog deformiteta pogorša. Uzrok ovakvih pojava nije još uvek nije poznat naučnicima.

S obzirom da postoji više različitiih deformiteta kičme, potrebno je da se urade dodatna istraživanja koja bi utvrdila za koje deformitete je proteza veoma korisna, a za koje nije uopšte efikasna, zaključili su naučnici.