Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čista voda i sapun podstiču rast dece

Pored toga što je upotreba vode i sapuna važna za održavanje higijene, ona neposredno utiče i na pravilan rast i razvoj dece mlađeg uzrasta, tvrde britanski naučnici.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Analizirajući rezultate 14 studija u kojima je učestvovalo blizu 10.000 mališana, stručnjaci Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) došli su do zaključka da su deca mlađa od pet godina, koja žive u domaćinstvima sa dobrim sanitarnim uslovima, za pola centimetra viša od vršnjaka koji žive u lošijim uslovima. 

Rezultati, koji su objavljeni početkom avgusta na engleskom sajtu BBC,

Na globalnom nivou 265 miliona dece odrasta u lošim higijenskim uslovima, koji utiču na slabiji rast, ali i na celokupno zdravstveno stanje mališana

obuhvatili su istraživanja sprovedena u Bangladešu, Etiopiji, Nigeriji, Čileu, Gvatemali, Pakistanu, Nepalu, Južnoj Africi, Keniji i Kambodži.

Dr Alan Dangor, nutricionista iz Londonske škole za higijenu i tropske bolesti i vođa ove studije, izjavio je za BBC da pristup čistoj vodi i pravilna higijena mogu smanjiti broj smrtnih slučajeva usled dijareje.

Prema njegovima rečima, ova studija koja povezuje prljavu vodu, dijareju i rast, je od velikog značaja jer ukazuje na potrebu za poboljšanjem postojećih higijenskih uslova u pojedinim domaćinstvima zarad pravilnog razvoj mališana.

"Ono što smo zaključili na osnovu svih postojećih dokaza je da bi pristup čistoj vodi i sapunu pozitivno uticao na rast dece", potvrdio je dr Alan.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica