Dok je dokazano da deca sa astmom, vremenom mogu da potpuno ozdrave, oni koji su alergični na krznene životinje možda neće biti te sreće jer istraživanja pokazuju da je ozdravljenje manje verovatno u tom slučaju.

Švedski naučnici su pratili 200 dece sa astmom i pokazalo se da je 21 odsto njih u 19-oj godini potpuno ozdravilo, što znači da im uopšte nije bila potrebna pumpica ni inhalatori. Ovo se češće dešavalo kod dečaka, otkrili su oni.

Autor studije dr Martin Anderson, koji radi na odeljenju za plućne bolesti u Švedskoj kaže da je osetljivost na krznene životinje i jedan od težih oblika astme koji se obično javlja u sedmoj ili osmoj godini, podložan nestajanju u 18 odsto slučajeva.

Kako dete raste i ulazi u zrelije doba, mnogi prestanu da imaju gušenja i škripanje u plućima koja karakterišu hronična disajna oboljenja. Lekari će retko reći da su ta deca prerasla astmu jer uvek postoji mogućnost da se ona povrati. Ipak, može se reći da oni koji duže vreme nisu imali nikakve simptome dok se "oporavljaju" jesu uspeli da se izleče.

Prosek izlečenja kod tinejdžera nije u potpunosti istražen i nagađa se da se procenat izlečenja kreće od 16 do 60 odsto.

Da bismo imali bolju predstavu, Anderson i njegove kolege pogledali su istraživanje iz 1996. godine sprovedeno u Švedskoj. Deca prvog i drugog razreda su bila učesnici istraživanja. Na početku, njih 248 je imalo astmu, od toga su 58 bili dečaci. Dok su odrastali njihovi roditelji su slali mesečni izveštaj o njihovom stanju do 19 godine.

Izlečenje je bilo zvanično kada bi iz izveštaja bilo jasno da dete nije koristilo nikakve lekove najmanje 12 meseci. Uporna astma je ona u kojoj se pojavljuju simptomi  u skoro svim mesečnim izveštajima, a periodična astma je bila kategorija za sebe.

Sudeći prema studiji, ljudi čija je astma opstala su obično bili alergični na životinje i polen u dobu od 7, 8 godina. Oni kod kojih se bolest povukla ili su se simptomi pojavljivali periodično imali su astmu istog inteziteta u detinjstvu, nazalne upale ili ekceme. Oni kod kojih je opstala bolest imali su teži oblik astme i veće upale respiratornih organa kao i alergijske procese na koži. Još su utvrdili da uslovi u kojima se živi nisu od bitnijeg značaja za ovu bolest.

Roditelji žele da znaju da li je moguće da se njihova deca izleče od astme i za koliko vremena. Ovo istraživanje je pokazalo da je čaša do pola puna kada se radi o ovoj temi. Ipak, čak i ako niste imali simptome duži period, budite na oprezu. Sa astmom se nikad ne zna.