Mnogi roditelji kada vide svoju bebu kako spava, pomisle da nešto sanja ukoliko se grči, međutim ovim naglim trzajima bebe vežbaju pokrete koji će im služiti tokom odrastanja.

U novom istraživanju objavljenom 17. maja 2013. godine u Current Biology, naučnik Blumberg, tvrdi da pokreti, poznati kao miokloni trzaji, igraju ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema.

Prva istraživanja rađena na ovu temu objavljena su pre više od 40 godina i još tada je utvrđeno da  novorođenčad provedu jednu trećinu svog celokupnog postojanja u rem fazi, sa intenzivnim moždanim aktivnostima i kontinuiranim mišićnim kontrakcijama.

Paralelna istraživanja pokazuju da su ta trzanja i grčenja kod beba tokom sna identična kao i kod malih životinja.

Profesor Univerziteta u Ajovi analizirao je trzanja malog pacova snimajući ga dok spava i otkrio da su svi pokreti zapravo po obrascu, s desna na levo ili obrnuto. Iako se na prvi pogled čini da su trzaji slučajni, Blumberg sumnja da su te predvidive spojnice "kamen temeljac" koji će pomoći razvojnom motornom sistemu da nauči složenije oblike ponašanja.

"Mozak pokušava da shvati šta su zapravo njegovi udovi, koliko ih ima, koliko zglobova i mišića ima i kako da se svi zajedno pokrenu", objašnjava Blumberg i dodaje da kada se jednom ove jednostavne komande nauče, mozak može da ih koristi kako bi naučio složenije.

Međutim, za Blumberga je pitanje zašto spavati? podjenako glupo kao i zašto biti budan?, jer baš kao što (kada smo budni) jedemo, pijemo i reprodukujemo, spavanje je najbolje vreme da konsolidujemo uspomene, uštedimo energiju i naučimo motorne obrasce.