Dr Pol Frenklenda, naučni savetnik u dečjoj bolnici u Torontu, tvrdi da je uzrok "infantilne amnezije" brzi razvoj nervnih ćelija u hipokampusu – delu mozga koji registruje događaje i čuva ih kao uspomene.

U ovom istraživanju,

Prema najnovijim istraživanjima, intenzivna proizvodnja neurona u prvim godinama života razlog je zbog kojih se teško prisećamo stvari iz najranijeg detinjstva

koje je je predstavljeno 24. maja 2013. na godišnjem sastanku Kanadskog udruženja za neurologiju, doktor Frenklend je objasnio da je dete u stanju da formira i održi dugoročna sećanja tek nakon treće godine, s obzirom da se nakon tog uzrasta neuroni znatno brže razvijaju.

Kanadski naučnici su ovu teoriju dokazali na osnovu testiranja na mladim i starim miševima u laboratoriji i zaključili da postoji direktna veza između usporavanja neurona i povećanja kapaciteta pamćenja.

Doktor Freklend se nada da će uskoro moći da uradi testiranja na ljudima posmatrajući decu sa dijagnozom raka na mozgu. Mnogi od njih primaju lekove koji, kao sporedni efekat, usporavaju rast neurona u hipokampusu.

Infantilna amnezija, kako ju je nazvao Sigmund Frojd, jako dugo je bila misterija. Ipak, postoje i prednosti od nemogućnosti prisećanja svakog detalja detinjstva, ističu naučnici.