Žene koje su se ostvarile u ulozi majke tvrde da ne postoji dragoceniji trenutak na svetu od dolaska bebe na svet i prvog kontakta sa njom. Međutim, prema najnovijim istraživanjima većina današnjih majki ima velikih problema da uspostavi bliskost sa svojom bebom nakon njenog rođenja.

Aneketa koju je 26. maja 2013. objavio magazin Dejli mejl, a u kojoj je učestvovalo više od dve hiljade žena, je otkrila da se većina majki ne oseća "prirodno", dok je trećina preplašena zbog izuzetne odgovornosti koja je iznenada pala na njih.

Ovaj osećaj može učiniti da se žena oseća ne samo nesrećno, već i ekstremno krivom, iako će se pred porodicom i prijateljima pretvarati da je sve u redu.

Psiholog Alison Najts objašnjava:

"Nove mame ne bi trebalo da se osećaju loše zbog nesnalaženja u novoj ulozi. Neke stvari nisu do roditelja. Na primer, ukoliko beba plače, to ne znači da ste loša majka. To je jednostavno komunikacija između vas i vaše bebe."

Anketa je takođe pokazala da je mamama najviše problema oko brige o detetu zadavao umor i nespavanje, a trećina njih je sumnjala da pati od postporođajne depresije, iako 19 odsto nije posetilo lekara.