Iako se smatra da uglavnom majke osećaju promene koje nosi roditeljstvo, studija sa Univerziteta Santa Barbara iz Kalifornije dokazuje da i muškarci prolaze kroz značajne transformacije. U dvogodišnjem panel istraživanju učestvovalo je 182 muškaraca i žena, koji su na skali od jedan do 10 ocenjivali svoju atraktivnost.


Kod muškaraca koji se nisu oprobali u roditeljskoj ulozi, mišljenje o sopstvenoj privlačnosti se tokom vremena nije mnogo menjalo, dok su oni koji su u međuvremenu postali očevi u proseku davali sebi više ocene. Naučnici veruju da sama činjenica da imaju dete na muškarce utiče tako da im se poboljšava samopouzdanje i da se osećaju mnogo muževnije. Međutim, kod anketiranih žena nije uočena slična razlika u doživljaju sopstvene poželjnosti pre i posle porođaja, verovatno jer se od trenutka začeća njihovo telo menja i uopšte su više fizički iscrpljene.


"Dok neke žene prolaze kroz postporođajnu depresiju, neki muškarci doživljavaju postporođajno usijanje", zaključuje profesor Ronald Roner sa Univerziteta u Kentakiju.