Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca koja se bave sportom imaju jake kosti kada odrastu

Fizička aktivnost u detinjstvu smanjuje rizik od pojave preloma u odraslom dobu, pokazala je nova švedska studija.

  Izvor: Foto: Thinkstock


Redovno igrajte fudbal sa svojom decom, jer ćete im tako možda pomoći da izbegnu prelom kuka kada odrastu, kažu istraživači koji su predstavili svoj rad na Dan Američkog Društva Ortopeda u Sportskoj Medicini u Čikagu.

"Naša studija pozala je da fizička aktivnost u detinjstvu može da se dovede u vezu sa smanjenim rizikom od pojave preloma u odraslom dobu, na osnovu povećanja koštane mase kod dece koja se razvijaju i redovno bave nekom fizičkom aktivnošću," rekao je vodeći autor studije, dr Bjorn Rozengren, iz Univerzitetske bolnice Skane u Malmeu.


Rozengren i njegove kolege sproveli su šestogodišnju studiju među decom uzrasta sedam do devet godina, u gradu Malme u Švedskoj. Interventnu grupu činilo je 362 devojčice i 446 dečaka, koji su svaki dan vežbali 40 minuta u školi. U kontrolnoj grupi bilo je 780 devojčica i 807 dečaka, a oni su provodili 60 minuta nedeljno vežbajući. Istraživači su na godišnjem nivou beležili pojavu preloma i pratili razvoj skeletnog sistema. Tokom trajanja studije, zabeležili su 72 slučaja preloma u interventnoj grupi i 143 slučaja preloma u kontrolnoj grupi, što govori da je rizik od pojave preloma sličan kod obe grupe. Povećanje gustine pršljenova kičmenog stuba zabeleženo je i kod dečaka i kod devojčica u interventnoj grupi.


U istom periodu, istraživači su sproveli retrospektivnu studiju preseka koja je obuhvatila 709 muškaraca, bivših sportista, koji su u proseku imali 69 godina, i  1.368 muškaraca, koji su činili kontrolnu grupu, i imali u proseku 70 godina, kako bi utvrdili broj slučajeva preloma i stopu smanjenja gustine koštane mase. Kod ispitanika iz grupe sportista, gustina koštane mase smanjila se tek neznatno, +1.0 do +0.7 standardne devijacije u poređenju sa kontrolnom grupom.


"Povećana fizička aktivnost u detinjstvu pomaže u povećanju koštane mase i pozitivno utiče na razvoj skeletnog sistema kod devojčica, bez povećanja rizika od pojave preloma. Naša studija dodatno potvrđuje da je potrebno da se deca redovno bave nekom fizičkom aktivnošću kako bi poboljšali zdravstveno stanje, kako u mlađem tako i u starijem dobu," rekao je Rozengren.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica