Ovo otkriće predstavljeno je prošle nedelje na godišnjem sastanku britanskog sociološkog udruženja u Londonu, od strane Robina Hedlija sa britanskog Kil univerziteta.


Anketa u kojoj je učestvovalo  27 muškaraca i 81 žena koji nisu roditelji, je pokazala da je mala razlika u procentu žena i muškaraca koji su izjavili da žele decu. Međutim,  polovina ispitanih muškaraca je rekla da su usamljeni zato što nisu roditelji, dok je tako odgovorila samo četvrtina ispitanih žena.


U poređenju sa ženama, ovi muškarci češće

Žene koje ne žele decu trpe veliki pritisak Rezultati američke studije objavljene prošle godine su pokazali da žene koje glasno izaberu da nemaju decu osećaju više pritiska da se ipak odluče za taj korak nego one koje o tome ne pričaju. Ali su zato žene koje su želele decu, ali nisu mogle da ih imaju zbog neplodnosti ili drugih zdravstvenih problema, najogorčenije.

.osećaju ljubomoru prema drugim roditeljima kao i tugu, ljutnju i depresiju jer nisu postali roditelji.


,,Postoji malo istraživanja o tome koliko muškarci žele da postanu roditelji. Ova studija može dovesti u pitanje opšte prihvaćenu ideju da žene češće žele decu i da doživljavaju veće nemire i depresiju ukoliko se nisu ostvarile kao majke,’’ izjavio je Hedli na izlaganju.


U jednoj oblasti ovog istraživanja žene su ipak „pobedile“ muškarce, a to je krivica. Ni jedan od muškaraca koji je želeo decu, ali se nije ostvari u roditeljsvu, nije osećao krivicu zbog toga, u poređenju sa 16 odsto žena koje su odgovorile potvrdno.


U svojoj drugoj anketi  koja je obuhvatila 125 osoba koji su već roditelj, Hedli je otkrio da žene koje priželjkuju još dece osećaju veći stepen ljutnje, depresije, krivice, izolacije i tuge što svoju želju ne mogu ostvariti, nego što je to slučaj kod muškaraca.


U studiji su učestvovale osobe koje se iz različitih razloga nisu ostvarile kao roditelji. Jedni su izabrali da ne žele decu, dok se drugi suočavaju sa neplodnošću ili sa problemima s poslom i finansijama.