Studija sprovedena u Americi, pokazala je da učenici koji konzumiraju zdravije namirnice nemaju preveliku želju za slatkišima, brzom hranom ili gaziranim sokovima.


Standardi ishrane u Americi odavno su prekoračeni, pa je zato razumljiva pojava velikog procenta gojazne dece.


"Deca koja nose hranu od kuće, generalno su manje sklona gojenju u odnosno na decu koja jedu školsku hranu," istakao je autor studije Danijel Taber, naučnik istraživač u Helti Polisi centru pri Univerzitetu Ilinois u Čikagu.


Istraživači su došli do saznanja da, u zemljama koje su prekoračile standarde ishrane, 21 odsto dece koja se hrani u školi ima problem sa viškom kilograma u poređenju sa 17 odsto onih koji se ne hrane u školama.


"Ovo istraživanje je važno jer bi američka vlada mogla da ima ključnu ulogu u tome da deca konzumiraju više zdravih namirnica, nego brzu hranu," rekao je Marion Nestle, profesor sa odeljenja za ishranu i javnog zdravlja pri Njujork univerzitetu.


Novi standardi ukazuju na važnost pripremanja namirnica koje uključuju cela zrna, voće, povrće, bezmasno mleko i hranu bez trans masti.


Gojazna deca postaju česta pojava i u Srbiji. Gazirani sokovi, brza hrana, slatkiši postaju svakodnevna navika kod dece, a roditelji se nekada ne trude dovoljno da svoju decu privole na zdravu hranu. Pomozite svom školarcu, spremajte mu zdrave sendviče!