Lozničanka Biljana Krstić (16) od rođenja je slepa ali nije dozvolila da joj to bude prepreka u ostvarenju zacrtanih ciljeva. Kaže da je put do uspeha i ostvarenja svih želja istrajnost u nameri da nešto ostvariš, a da ih i ona još ima dokazuje namerom da posle srednje škole upiše Fakultet političkih nauka, postane novinar ili voditelj, ali i da napiše bar još desetak knjiga.

"Zbog problema sa vidom od sedme godine živim u

Novinarstvo kao buduće zanimanje"Želim da postanem novinarka ili da radim kao voditeljka. O tome govori i dokumentarni film "Moja plava zvezda", koji sam snimila u svojoj kući i televizijskom studiju. Učestvovala sam u kvizu "Želite li da postanete milioner" i na testiranju sam tačno odgovorila na pet postavljenih pitanja i kvalifikovala se među prvih deset," kaže Biljana Krstić.

Zemunu gde pohađam školu za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović". Tu sam sa majkom i dve sestre dok je otac ostao u Loznici zbog posla, ali kad nemam previše obaveza, i ja rado vreme provodim u Loznici,“ izjavila je Biljana za "Blic".

Po rođenju, tri meseca je provela u inkubatoru, što joj je spasilo život ali i bilo kobno za njen vid. Roditelji su rešili da učine sve kako bi joj omogućili da živi poput svojih drugara, vodili su je na operaciju u Rusiju, brojne preglede, stimulacije oka i analize, ali pomaka nije bilo.

"To što sam slepa ne prihvataju svi na isti način. Nekada su me deca izbegavala jer sam drugačija, ali je ipak više onih koji se rado druže sa mnom," iskrena je Biljana.

Pre dve godine počela je da piše svoju prvu knjigu "Između svetlosti i tame", koju je objavila uz pomoć Ambasade Finske i nevladine organizacije „Pomoć porodici”. Knjigom je želela da predstavim svoj život u tami, ali i da razbije predrasude o ljudima s hendikepom.

"Mnogo je onih koji ih sažaljevaju, a ja želim da pokažem da smo i mi koji smo slepi normalni poput onih koji vide. Pišemo, čitamo, učimo i mi se zaljubljujemo," objašnjava Biljana.

Novinar:  Slobodan Pajić