Izvor: Politika


Incidenti, visoke dnevnice za nastavnike i provođenje više vremena u autobusu nego u muzejima bili su razlog da Ministarstvo prosvete da preporuku školama da samo maturanti idu na eksurzije u inostranstvo. Uprkos tome, srednjoškolci širom zemlje se uveliko pripremaju za odlazak u neku od evropskih zemalja.


"Ova preporuka nije obavezujuća, nema kontrole i direktori rade šta hoće," kaže za "Politiku" Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija. On  naglašava  da su ovakve eksurzije odavno izgubile smisao jer se ciljevi ne ispunjavaju. Nema dopune redovnog školskog programa kroz predavanja i obilazak kulturno-istorijskih spomenika i sve se pretvorilo u provod i kupovinu.


Darko Bajić, profesor geografije u

Dnevnice profesorima za vođenje dece na ekskurziju u inostranstvo kreću se od 10 do 60 evra. Cena zavisi od destinacije, ali i od toga da li put organizuje škola iz Beograda ili iz unutrašnjosti

beogradskoj Gimnaziji "Sveti Sava" kaže da su, uprkos upustvu Ministarstva prosvete, roditelji i đački parlament odlučili da i ove godine treći i četvrti razred ide u inostranstvo.


"Argument đaka i roditelja je bio da su već videli sve što je trebalo videti u Srbiji, ali i da većina hotela u našoj zemlji ne želi da primi ekskurzije. Takođe, mnogi hoteli iz inostranstva su jeftiniji od naših hotela, a roditeljima je cena mnogo bitna," izjavio je profesor Bajić.


U Pravilniku o ekskurzijama piše da bi đaci trebalo da upoznaju kulturu, tradiciju, ljude i ekonomiju neke države, a onda i da unaprede zdravlje i bave se sportom i drugim vidovima rekreacije. U stvarnosti, đaci više vremena provode po autobusima i diskotekama, a nisu retke situacije da završavaju u masovnim tučama, sa težim povredama, hapšenjima...

Turistički radnici su obeležili čak i "crne tačke", takozvana opasna mesta za tuče u koja spadaju: potez oko Paralije u Grčkoj i okolina Budimpešte u Mađarskoj. Tamo je prenoćište najjeftinije i zato ga biraju škole iz svih krajeva bivše Jugoslavije pa dolazi do međusobnih tuča.