Istraživanje Foruma beogradskih osnovnih škola pokazalo je da je 80 odsto nastavnika pretrpelo neki vid nasilja od učenika i roditelja.


Verbalno i psihičko nasilje

Traže status službenog licaKao predloge za rešavanje problema nastavnici su u anketi naveli - uvođenje novčanih kazni za roditelje, status službenog lica za profesore, veće vrednovanje prosvete u društvu, razvijanje tolerancije putem preventivnih radionica, uvođenje specijalnih pedagoga...

doživelo je 87 odsto prosvetara, direktne pretnje imalo je 27 odsto, uznemiravanje van škole 13 odsto, a preko trećih lica njih 14,5 odsto. Fizičiko nasilje doživelo je 7,5 odsto ispitanih nastavnika.


Radmila Dodić, iz Foruma beogradskih osnovnih škola, je izjavila da učenici danas mogu apsolutno sve da rade, da demoliraju školu, vređaju nastavnika, da ne dolaze na nastavu, pa im se to pravda na određeni način.


Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, izjavio je za Novosti da bi profesori trebalo da dobiju status službenog lica, da treba uvesti oštrije kazne, kao i društevno korisni rad kao jednu od sankcija za učenike koji maltretiraju svoje nastavnike, što je praksa u evropskim zemljama.