Spermatozoidi nastali tokom zime su brojniji, zdraviji i brži, pokazalo je istraživanje sprovedeno na uzorku od više od 6000 muškaraca lečenih zbog neplodnosti.

Svetska zdravstvena organuzacija (SZO) kao donju granicu navodi 16 miliona spermatozoida u jednom mililitru. Od proučavanih 6.455 muškaraca, njih 4.969 je imalo dobru spermu koja je najzdravija u zimskom periodu sa cifrom koja dostiže čak i do 70 miliona spematozoida tokom zime i oko 68 miliona u prolećnim mesecima, dok je 1.495 muškaraca imalo abnormalnu produkciju, odnosno ispod granice.

Uzrok ove pojave još nije jasan, ali se u vezi sa njom dovodi temperatura. Naime, pretpostavka je da stvaranju zdravih spermatozoida prijaju niže temperature. Kao jedan od razloga povećane ,odnosno smanjene proizvodnje, navodi se i kvalitet života i ishrane i zagađenost okruženja.

Naučnici razlog povećanja neplodnosti vide i u odlaganju majčinstva i gojaznosti koja može da poremeti ovulaciju i kvalitet spermatozoida. Osim toga, tvrde da gledanje televizije samo tri sata dnevno, nedostatak vežbanja ili pregrevanje testisa usled dugog sedenja mogu umanjiti plodnost muškaraca.