Grupa nemačkih istraživača je šest nedelja pratila 50 beba, uzrasta do pet meseci, sa umerenim deformitetima glave. Otkriveno je da je bebe sa kojima roditelji rade vežbe istezanja (njih 18 odsto) i beba koje spavaju na jastuku (njih 19 odsto) imaju znatno manje deformitete. Ovaj način "ispravljanja" je i jeftiniji i komforniji za roditelje od kacige, koja košta preko 2000 dolara i koja se mora nositi 24 sata dnevno.

Dr Žan-Falko Vilbrand, jedan od autora studije, ističe da deformiteti glave, kao što su ozbiljna zaravnjenja na potiljku i na jednoj strani lica, nastaju usled lošeg položaja pri spavanju. Osim toga što može da ugrozi detetovo samopoštovanje, ovi deformiteti mogu uticati i na zdravlje zuba i odložiti razvoj mozga, navodi se u studiji. Ipak, većina deformiteta glave ne uzrokuje ozbiljnu dugoročnu fizičku štetu ili oštećenje mozga.

Brojna istraživanja pokazuju da je broj deformiteta dečje glave porastao tokom 90-ih godina, što je, kako istraživači navode, posledica suzbijanja sindroma "iznenadne smrti deteta", stavljanjem bebe na leđa u toku spavanja.

Dr Majkl Kaningem, lekar u Dečijoj bolnici u Sijetlu, smatra da između petog i sedmog meseca se najčešće vide spontana poboljšanja u formiranju obliku bebine glave koje upravo tada dobijaju mekan i nežan oblik. Nakon ovog perioda, zdrave bebe postaju mnogo mobilnije za češće podizanje i spuštanje njihove glave.

Kaningem dodaje da je suzbijanje rizika za deformitet glave prilično jednostavan "Kada vidite oči deteta, prevrnite ga na drugu stranu".