Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bakterije uzrokuju grčeve kod beba

Naučnici su otkrili da poremećaj u ravnoteži broja određenih bakterija može biti uzrok bolova u stomaku kod novorođenih beba.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Otkriće holandskih naučnika pruža utehu roditeljima čije bebe imaju probleme sa bolovima u stomaku i plaču u proseku tri sata dnevno bez jasnog medicinskog razloga. Istraživači su u želucu beba koje muče grčevi pronašli povećan broj bakterija iz grupe proteobakterija. Jedna od istraživača, Karolina De Virt kaže da u ovu grupu spada i bakterija za koju je poznato da proizvodi gasove, pa se pretpostavlja da ona izaziva bolove kod beba.

Naučnici su u toku studije otkrili da bebe koje često plaču zbog problema sa stomakom, imaju, s druge strane, manji broj bakterija iz grupa bifidobakterija i laktobacili. Ove bakterije imaju protivupalni efekat, koji može smanjiti bolove. Ove abnormalnosti u broju bakterija nestaju nakon nekoliko meseci, tvrde naučnici.

S obzirom da je ova studija sprovedena na malom uzorku i u kratkom vremenskom periodu, u planu su dodatna istraživanja koja bi proverila rezultate.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica