Autorka studije, Amanda Tompson sa Univerziteta iz Severne Karoline, kaže da majke često koriste televiziju kako bi zabavile i smirile uplakane bebe. Druge studije su došle do zaključka da gledanje televizije u najranijem periodu života može biti veoma štetno, i da može usporiti razvoj deteta.

Istraživači su u toku studije otkrili da neke tromesčne bebe provode skoro tri sata dnevno ispred televizora, a čak 40 odsto dece je do svoje prve godine gledalo televiziju nekoliko sati u toku dana. Rezultati istraživanja pokazuju da su takvu vrstu zabave deci uglavnom dopuštale majke koje su gojazne, zatim one koje su i same zavisne od TV programa, ali i majke koje na drugi način ne uspevaju da okupiraju pažnju i umire razdražljive mališane.

Tompsonova trenutno radi na studiji koja bi proverila koje druge aktivnosti mogu pomoći majkama da vreme koje provode sa svojom decom bude kvalitetnije.

Melisa Salgero, psiholog u Dečjoj bolnici u Majamiju, savetuje roditeljima da deci starijoj od dve godine ograniče gledanje TV programa na 30 minuta dnevno, a da takav vid zabave ne bi trebalo da imaju deca mlađeg uzrasta.