Ebigejl Milings sa Univerziteta u Bristolu, jedna od autora studije, kaže da osobe koje su otvorene za saradnju, a ne naređuju, prepoznaju potrebe i osećanja drugih i pružaju podršku svom partneru, imaju velike šanse da budu i dobri roditelji.

Naučnici su proučavali uticaj međusobnog odnosa bračnih partnera na njihov stil vaspitavanja dece. Došli su do zaključka da otuđenost i napetost u partnerskom odnosu izaziva nesporazume i anksioznost oko načina vaspitavanja dece.

Psiholozi su stilove roditeljstva podelili u tri grupe: autoritaran (način vaspitavanja sa strogom disciplinom), permisivan (popustljiv način, deci se postavlja malo granica) i autoritativan (granice se postavljaju uz mnogo ljubavi i pažnje). Naučnici navode da je treći tip roditeljstva blizu idealnog, kao i da je taj način najbolji za mentalno zdravlje deteta. U slučajevima gde  u odnosu roditelja ima napetosti ili otuđenosti, ovaj idealan tip je skoro neizvodljiv.

Stručnjaci savetuju da se svaki trud uložen u poboljšanje partnerskih odnosa pozitivno odražava i na način vaspitavanja i odnose sa decom. U planu su dodatne studije koje će ispitivati stilove roditeljstva i porodične odnose kod  samohranih roditelja.