Bilo da je u pitanju izloženost beba duvanskom dimu dok su još u stomaku ili kasnije ako neko iz porodice puši, deca okružena duvanskim dimom su podložna invazivnoj  meningokokalnoj bolesti. Ovo oboljenje je glavni uzročnik bakterijskog meningitisa, ali može izazvati i ozbiljne komplikacije ukoliko bakterija napadne krv, pluća ili zglobove.

Britanski istraživači su proučavali 18 ranije objavljenih studija, i zaključili da okruženost duvanskim dimom dvostruko povećava rizik od meningokokalnog oboljenja kod dece. Rizik je značajno veći kod dece mlađe od pet godina. Naučnici su pronašli dokaze da majke koje puše u trudnoći svoju decu izlažu tri puta većem riziku od invaznog meningokoka, u poređenju sa decom koja žive u nepušačkom okruženju. U Ujedinjenom Kraljevstvu godišnje 630 dece izložene duvanskom dimu oboli od meningitisa.

Doktorka Rejčel Mari sa Univerziteta Notingem, autorka sprovedene studije, kaže da još uvek nisu sigurni na koji način duvanski dim utiče na podložnost meningitisu, ali nalazi studije naglašavaju loš uticaj duvana na zdravlje dece.