Istraživači su analizirali podatke više od 5.000 dece u Velikoj Britaniji, i upoređivali rezultate niza testova koji se odnose na tačnost pročitanih tekstova naglas, ali i razumevanja onoga što su pročitali. Deca koja su testirana bila su uzrasta od sedam do devet godina.


U proseku, deca čije su majke u trudnoći pušile najmanje jednu paklu cigareta na dan, imala su za 21 procenat slabije rezultate na testovima, u poređenju sa decom čije su majke nepušači. Naučnici su došli do rezultata koji pokazuju da u odeljenju sa 31 učenikom sličnog porekla i nivoa obrazovanja, dete čija majka puši će se kotirati, u proseku, sedam mesta niže u sposobnostima čitanja i razumevanja teksta, u poređenju sa decom majki nepušača.


Autor studije, doktor Džefri Gruen sa Jejla, kaže da su posledice pušenja u trudnoći naročito primetne kod dece sa izraženom govornom manom, što ukazuje na povezanost izloženosti nikotinu u materici i nasledne osobine kao što je sposobnost govora.

Ova studija je pronašla vezu između pušenja u trudnoći i sposobnosti čitanja deca, ali nije dokazala direktnu uzročno posledičnu vezu.