Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su muškarci tolerantniji na bol?

Dok žene smatraju da njihov prag tolerancije bola na višem nivou od muškaraca, navodeći porođaj kao primer, nova naučna istraživanja pokazuju da muškarci, ipak, duže trpe bol bez pokazivanja reakcija.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici sa univerziteta Lids Metropoliten su ispitivali 200 volontera britanske i libijske nacionalnosti, i rezultati su pokazali da muškarci obe nacionalnosti sporije reaguju na bol od žena. Ispitanici su bili izloženi bolnim eksperimentima, a zatim su beleženi osetljivost, izdržljivost i volja da se prijavi i prizna bol. Istraživači su izjavili da steretip o razlikama između polova znači da će žene pre priznati da imaju bolove.

Doktor Osama Tašani, koji je bio deo tima istraživača, kaže da se po tradiciji visok nivo stoicizma povezuje sa muškarcima, a da je izraženija senzitivnost odlika žena. Neke etničke grupe su sklonije da trpe bol, dok su drugi slobodniji u pokazivanju reakcija na bolne stimulanse, ali istraživanje nije beležilo razlike u osećaju bolnih neprijatnosti, izjavili su naučnici.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica