Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Značaj bliskosti roditelja i bebe

Ljubav i pažnja koju roditelji poklanjaju svom detetu u ranom detinjstvu, imaju dugoročan pozitivan uticaj na emotivnu stabilnost deteta, pokazuju istraživanja Ajova Univerziteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Studija je pokazala da bebe koje su okružene ljubavlju i imaju blizak odnos bar sa jednim roditeljem, u školskom uzrastu imaju manje emocionalnih ili problema u ponašanju, nego deca koja nisu razvila takav odnos sa roditeljima. Veoma važan period, ključan za razvijanje dobrih odnosa i ostvarivanje bliskosti sa detetom, su prve dve godine života. Taj vremenski period ima značajan uticaj na društveni i emocionalan razvoj deteta.


Istraživanje je pratilo razvoj grupe dece od njihovih 15 meseci, pa do osme godine. Zaključak do kog su došli naučnici je da deca koja su imala blizak odnos sa oba roditelja nisu bila ni u kakvoj prednosti po pitanju emocionalnog ili mentalnog razvoja, u odnosu na decu koja su takav odnos izgradila samo sa jednim roditeljem. Ovo pokazuje da je blizak, siguran i pozitivan odnos deteta sa bar jednim roditeljem, dovoljan da zadovolji potrebe deteta za sigurnošću i da predstavlja čvrst temelj emocionalnom razvoju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica