Naučnici, koji su otkrili psihičke promene kod gojazne dece kao što su povišen krvni pritisak, visok nivo holesterola, nizak šećer, smatraju da ova otkrića ukazuju na to da gojaznost kod dece nije nešto beznačajno kao što roditelji obično smatraju.


Iako su prethodna istraživanja pokazala da stariji ljudi sa prekomernom težinom imaju problema sa sposobnošću razmišljanja ova studija pokazala je da isti problem postoji i kod gojazne dece. Oni su zaključili da problemi s težinom nakon nekoliko godina mogu izazvati komplikacije na mozgu.


U istraživanju se navodi da gojazna deca imaju problema sa zadacima iz matematike i spelovanjem te su dekoncentrisana i mentalna fleksibilnost im je smanjena. U rešavanju matematičkih zadataka imali su deset bodova manje od prosečnih rezultata. Takođe, postoji mogućnost da imaju manji koeficijent inteligencije, ali njihovo pamćenje nije oštećeno. Otkrivene su razlike u strukturi i obimu mozga kada su tokom testa morali da nauče i ponove neku novu informaciju.


"Poruka roditeljima jeste da obrate više pažnje na ishranu i fizičke aktivnosti svoje dece jer prekomerna težina opterećuje mozak", rekao je dr Antonio Convit, profesor psihijatrije i medicine u Medicinskoj školi, Univerziteta Njujork.