Nedavno sprovedena studija uključila je blizu 250 školske dece u Mongoliji koja su imala nizak nivo vitamin D u krvi tokom zime. Istraživači su naveli da se svakodnevnim uzimanjem vitmina D smanjuje rizik od respiratornih infekcija. S obzirom na to da su ljudi u Mongoliji poznati po manjku vitamin D u krvi tokom zimskog perioda, otkriveno je da je ovaj nivo među decom relativno blizak nekim grupama Afro-Amerikanaca koji žive u severnim državama.

Deca koja su učestvovala u studiji unosila su 300 IU (međunarodnih jedinica) vitamina D dnevno, što je bilo više nego što je bilo preporučeno na početku studije. Danas američki Nacionalni institut za medicinu savetuje da se dnevno unosi 400 IU za decu, dok za grupe sa većim manjkom vitamina preporučuju i do 1000 IU.

"Veliki je benefit što je otkrivena veza između niskog nivoa vitamina D i respiratornih infekcija, ali ne očekujem da dodatak ima sličnu korist kod dece koja imaju zdrav nivo vitamina u krvi", rekao je dr Karlos Kamargo u saopštenju bolnice u Masačusetsu.

Inače vitamin D je najpoznatiji po tome što ima veliku ulogu u zdravlju kostiju, ali većina nedavnih studija pokazuje da je on odličan zaštitnik imuno sistema.