Izvor: Novosti


Dr Ana Mitrović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje, ukazala je da ne postoje sasvim tačni, zvanični podaci o broju obavljeih abortusa, ali procenjuje se da se u Srbiji godišnje obavi između 40.000 i 80.000 abortusa.
Takođe, ona ističe da broj porođaja

Za abortus odlučuje najveći broj žena koje su već u braku i imaju jedno ili više dece

u Srbiji ne raste, a da se sve češće rađa u kasnijim godinama, kada je i trudnoća rizičnija.

"To ne znači da smo u boljoj situaciji. Ne treba da stimulišemo rano stupanje u seksualne odnose, ali treba da one koji se odluče na to da adekvatno i edukujemo," mišljenja je dr Mitrović.

Mitrovićeva je uverena da

Adolescentkinje nedovoljno informisaneMladi nisu adekvatno edukovani i prilikom prvog seksualnog odnosa svega 20 odsto njih koristi neko kontraceptivno sredstvo, za razliku od njihovih vršanjaka iz Švajcarske, Španije, Portugalije, gde zaštićen prvi seksualni odnos praktikuje 50, pa čak i do 80 odsto mladih.

devojke koje se odluče na abortus najčešće nisu svesne posledica koje ta ozbiljna hirurška intervencija ima, a da je jedna od njih i rizik od neplodnosti.

Broj abortusa u Srbiji se iz godine u godinu smanjuje, što je, uglavnom, posledica toga što mi kao nacija starimo, posebno kada je u pitanju ženska populacija, dodala je dr Mitrović.