Kada je proizvodnja flaširane vode u pitanju u Sjedinjenim Američkim Državama odluka da se fluor doda ili ne doda vodi, ostaje samo i isključivo izbor samog proizvođača. A uglavnom to ne rade.

"U današnje vreme jedno od deset dvogodišnjaka, jedno od pet trogodišnjaka i jedno od troje četvorogodišnjaka imaju vidljivo iskustvo sa karijesom", izjavila je dr Burton Edelstin, predsednica Projekta za zdravlje dečjih zuba u Vašingtonu. 

Kada su istraživači upitali roditelje kakvu vodu daju svojoj deci, sa ili bez fluora, dve trećine roditelja nije imalo pojma ništa o toj temi. Zapravo, većina njih nije ni znala koliki je značaj fluora za naše zube.

"Fluor, bez obzira na to kojim putem stiže na zube da li preko tečnosti za ispiranje, paste ili vode, veoma je efektan i to iz više razloga. On jača zubnu strukturu dok takođe inhibira sposobnost bakterija da proizvode kiseline iz šećera", rekla je Edelstin. 

Ipak, s obzirom na to da veza između flaširane vode i rizika od oboljenja zuba još uvek nije naučno dokazana Internacionalna asocijacija proizvođača flaširane vode demantovala je da konzumacija flaširane vode povećava rizik od zubnih oboljenja.