Studija dečje liste želja, koju je preneo Dejli mejl, otkrila je i da dečaci više ne žele da se igraju lego kockama, već biraju moderne sprave i konzole, kao što su ajpod, plejstejšn i iksboks.
Lego kocke i Barbike koje su obeležile odrastanje dece u poslednjih 50 godina, izgleda da polako padaju u zaborav.

Elektronske igračke su “skočile” sa petog mesta, gde su bile tokom osamdesetih godina, na prvo mesto u 21.veku. Lego kocke i druge igračke koje podstiču kontruktivno razmišljanje pale su na drugo mesto, a 18 odsto dece ih je proglasilo za svoje omiljene. Lutke su na trećem mestu sa 16 odsto glasova.


Iako su lutke danas mnogo manje popularne, istraživači koji su sproveli studiju smatraju da one nikad neće u potpunosti pasti u zaborav. Deca vole da se igraju igara u kojima imitiraju ponašanje odraslih osoba, zbog čega će lutke uvek biti popularne.

Najveći pad popularnosti imaju društvene igre koje se igraju na tabli, kao što su Riziko, Monopol, Čoveče ne ljuti se, itd.
Stručnjaci za ovaj trend krive nedostatak vremena roditelja kojima je lakše da decu ostave pred kompjuterom nego da sa njim provedu vreme.

Elektronske igračke, kako smatraju istraživači, nisu nužno loše, jer deca mogu da nauče kako da koriste elektronske uređaje koji su imperativ modernog sveta. Ipak, u ovom slučaju postoji opasnost da će deca početi previše da se oslananju na dvodimenzionalni ekran. Deca naime moraju da se igraju i sa trodimenzionalnim objektima, koje mogu da pomeraju, menjaju, rastavljaju i ponovo sastavljaju. Na taj način, deca razvijaju motoriku i koordinaciju oka i ruke.