Istraživači Dečijeg centra Johns Hopkins koristili su podatke ranijeg američkog istraživanja čiji je cilj bio ispitivanje zdravlja kod dece uzrasta od 6 do 18 godina. Istraživači Dečijeg centra su želeli da ispitaju povezanost nivoa antibakterijskih elemenata i konzervanasa u proizvodima za ličnu negu sa prisustvom imunoglobina E u krvi kod dece.  Imunoglobin E je deo telesnog imunog sistema, a njegov nivo zavisi od odgovora tela na alergiju.

"Pronašli smo vezu između nivoa antimikroba u urinu i rizika od pojave alergije", rekla je doktorka Džesika Sevidž, stručnjak za alergije i imunitet.

Deca koja imaju visok nivo antibakterijskog agensa triklosana imala su više nego dupli rizik od pojave alergija na hranu i skoro dva puta veći rizik od pojave alergije na elemente iz spoljnog okruženja, nego deca kod kojih je nivo ovih agenasa nizak.


Istraživači su objasnili da njihovi nalazi ne potvrđuju da su antibakterijski elementi i konzervansi sami po sebi uzrok alergija, već da ove hemikalije mogu da imaju uticaj na razvoj imunog sistema kod dece.

Studija je objavljenja 18. juna u "Journal of Allergy and Clinical Immunology".