Istraživanje, koje je pratilo razvoj dece koja su na rođenju imala manje od kilograma, pokazalo je da 69 odsto dece danas smatra da je njihovo zdravlje u rangu od dobrog do odličnog. To je skoro isti procenat kao i kod dece koja su na rođenju imala normalnu težinu - oko 3 500 grama.

Tokom studije, istraživači su pratili razvoj 168 beba čija je težina bila izuzetno niska, a paralelno sa tim, pratili su i kontrolnu grupu od 115 tinejdžera čija je težina na rođenju bila normalna. Obe grupe su popunjavale iste ankete, sa 8 i 14 godina. Učesnici su odgovarali na pitanja koja se odnose na njihovo opšte zdravlje, specifične zdravstvene probleme, samopoštovanje, seksualnu aktivnost, upotrebu alkohola i droge, odnos sa vršnjacima i uspeh u školi.

Istraživanja su pokazala da se tinejdžeri-ispitanici i pored zdravstvenih problema i poteškoća u učenju, uzrokovanih malom težinom na rođenju, danas osećaju dobro.

Druga važna stavka koja je izložena u rezultatima studije pokazuje da ovi tinejdžeri u svom adolescentskom dobu izbegavaju rizike više nego njihovi vršnjaci. Pod rizikom se podrazumevaju konzumacija alkohola, droge, kao i problematični prijatelji, navodi se u rezultatima.

Ipak, često se dešava da ova deca nisu u potpunosti zdrava, a mora se uzeti u obzir da lični stavovi ispitanika o tome kako se osećaju možda nisu merodavni. Činjenica je i da je kod ispitanika primećeno da imaju značajno viši nivo poremećaja, kao što su teškoće u učenju.

Ipak, ne postoji objektivno merilo njihovog zdravlja, jer samo roditelji i lekari mogu davati vrednosni sud. Važno je napomenuti da su roditelji zdravlje svoje dece opisivali kao lošije nego što su se sama deca izjašnjavala o svom zdravlju.


Studija je takođe pokazala da kod tinejdžera koji su na rođenju imali težinu ispod normalne postoji manja verovatnoća da će se baviti sportom.
Ipak, najvažniji zaključak ove studije je da se deca osećaju dobro povodom sebe, bez obzira na zdravstvene probleme.