Tokom detinjstva, virusne infekcije respiratornih organa su česte. Ovakve prehlade su obično blage, ali postoji više načina na koji organizam reaguje na njih – od regularnih simptoma gripa do teške plućne infekcije, a u retkim slučajevima dolazi i do smrti.

Naučnici sa Univerziteta St. Louis su želeli da ispitaju da li urođeni imunološki odgovor – odgovor na viruse sa kojima se ljudi rađaju - ima ikakav uticaj na povećanje rizika za dobijanje infekcije respiratornih organa.
Oni su proučavali uzorke krvi uzete iz pupčane vrpce 82 tek rođene bebe, i nakon toga pratili zdravlje beba u narednih godinu dana.
Kako navode naučnici, 88 odsto beba je tokom prve godine imalo bar jednu prehladu, a u proseku je svaka beba imala 4 prehlade za prvih godinu dana. Ipak, bilo je očigledno da postoje razlike. Neke bebe uopšte nisu imale prehlade, a neke su imale čak 10 za godinu dana.



Naučnici su ovim nalazima potvrdili da bebe koje su imale slabiji imunološki odgovor za viruse na svom rođenju, imale i više respiratornih infekcija nego bebe koje su imale jači imuni odgovor.

Istraživači smatraju da bi u budućnosti mogli da na lak način, ispitivanjem uzoraka krvi, saznaju da li novorođenče ima loš imunološki odgovor, i ukoliko je to slučaj, da lekovima nakonade deficit sistema.