Gotovo 40 odsto žena u Evropi i Americi tokom trudnoće dobije na težini više nego što je preporučljivo, i upravo je taj višak kilograma odgovoran za različite zdravstvene probleme.
Rezultati međunarodnih istraživanja u kojima je učestvovalo više od 7200 žena, pokazali su da kontrolisana ishrana u trudnoći može dovesti do smanjenja težine trudnica.
Ishrana je važan faktor u sprečavanju ozbiljnih komplikacija, kao što su preeklampsija (nagli rast pritiska posle dvadesete nedelje trudnoće), dijabetes i prevremeni porođaj, tvrdi dr Šakila Tangaratinam, vodeći istraživač sa fakulteta "Kvin Meri" Univerziteta u Londonu.
Autori studije su zaključili da kontrolisana ishrana i dobre životne navike pozitivno utiču na majku i bebu.
Ipak, studija nije pokazala na koji tačno način se može sprečiti preteran rast težine u trudnoći, što je tema novih istraživanja koja su u toku.