Naučnici su tražili uzroke povreda dece, uzrasta od jedne do tri godine, želeći da utvrde gde se krije opasnost i kako sprečiti povrede.


"Mnogi roditelji ulažu dosta truda u to da obezbede dom tako da spreče povredu deteta, ali ne obrate pažnju na svakodnevne predmete kao što su cucle i flašice", rekla je Sara Kim, autorka istraživanja iz Dečije bolnice u Ohaju.

Većina dece uzrasta od jedne do dve godine, kojima je trebala lekarska pomoć, imala je povrede od flašice. U tom periodu, deca koja tek uče da hodaju su vrlo nestabilna. Najčešće se povređuju kada trče sa flašicom u ustima, a zatim padnu i raseku usnu.

Istraživači smatraju da se ovakve povrede mogu sprečiti ukoliko roditelji imaju nadzor nad decom koja su prohodala.



Povrede zbog cucle najčešće su kod dece mlađe od godinu dana, a mogu uzrokovati modrice i oštećenje zuba. Velike vlašice, koje deca koriste nakon druge godine, mogu dovesti do većih povreda glave i vrata.

Američka akademija pedijatara takođe savetuje roditelje da decu uzrasta od 12 do 15 meseci treba da odviknu od korišćenja flašice i podstaknu ih na korišćenje čaše. Preterana upotreba flašice može dovesti do toga da deca unose previše mleka i premalo gvožđa, a može imati i negativan uticaj na rast zuba.

Najbolji način da zaštitite svoje dete je da se pobrinete da je ono u sedećem položaju dok pije. Ukoliko želi da hoda ili trči, izvadite mu flašice i cucle iz usta kako prilikom pada ne bi došlo do eventualnih povreda.