CNN je izvestio da se između 1990. i 2004. godine broj žena koji se odlučio za porođaj kod kuće neprekidno smanjivao. Međutim, 2005. godine došlo je do obrta situacije.
Broj porođaja kod kuće skočio je za 29 posto u periodu od 2004. do 2009. godine. Iako su kućni porođaji idalje retkost- računaju se u manje od 1 posto svih porođaja- ovo ipak predstavlja veliki pomak u tom pravcu, rekla je Marian Mek Dorman, statističar u Centru za kontrolu bolesti i prevencije.


Kućni porođaji su pogotovu popularni među belkinjama ne Hispanskog porekla. Među njima bar jedna od 90 žena se odluči za porođaj kod kuće. Takođe, žene preko 35 godina koje već imaju jedno dete se pre odlučuju za kućni porođaj.


Podaci nam ne govore zašto je trend kućnih porođaja porastao, ali može se pretpostaviti, rekla je Mek Dormanova. Razlozi bi mogli biti brojni. Na prvom mestu novac, jer je kućni porođaj za trećinu jeftiniji od bolničkog. Sledeći razlog bi mogao biti nezadovoljstvo zbog nedovoljne nege žena u bolnicama. Doktori i sestre su obično prezauzeti jer brinu o više žena u isto vreme, dok kod kuće žene mogu da imaju celodnevnu pomoć svoje babice.

Međutim, ono što sprečava ovakve porođaje da postanu još veći trend jeste činjenica da je 12 posto porođaja kod kuće na kraju ipak zahtevalo prebačaj u bolnicu.