Izvor: Blic

Obično roditeljima svi govore da je za bebe tipično da ne spavaju i da oko toga ne treba da se brinu. Ipak, novo istraživanje je pokazalo da to baš i nije u potpunosti tačno.
Roditelji čija deca imaju problema sa spavanjem često se teše da će dete kad bude starije početi da spava celu noć. Studija objavljena u časopisu “Pedijatrija” pokazuje da bi mogli da se razočaraju. Naime, u navedenom istraživanju tvrde da deca koja kao bebe imaju problema sa spavanjem u većini slučajeva i kao deca nastavljaju da imaju iste probleme.

Prema zaključcima psihologa, problemi od najranijeg doba nastavljaju se još godinama. U istraživanju su učestvovale majke i deca koja su posmatrana kada su imala šest, 12, 24 i 36 meseci.

Ako deca prilikom prvog posmatranja nisu imala problema sa spavanjem, nisu ih imala ni kasnije, ali se trećina onih koji su imali probleme nisu uspeli rešiti istih do poslednjeg posmatranja.

Ipak, primećeno je da se vrsta problema menja kako deca rastu. Do dve godine je tako najčešći problem bio kako da se uspavaju i da ostanu u snu, dok je s tri godine u većini slučajeva problem bio pojava noćnih mora i vrpoljenje po krevetu.

- Spavanje mora biti prioritet za celu porodicu. Roditelji moraju da insistiraju na rutini pre spavanja i buđenju u isto vreme kako bi deca stekla dobre navike spavanja - zaključeno je u istraživanju.