Izvor: B92


Plodnost znači mogućnost da se lako zatrudni i da se ta trudnoća bezbedno iznese do kraja bez komplikacija. Međutim, uglavnom ne ide sve tako glatko, pa je potrebno na vreme eliminisati štetne životne navike. Počnimo od cigareta...

Cigarete
Žene koje puše teže uspevaju da zatrudne. Statistika pokazuje da su šanse za nepušače 48 odsto, za pušače 19, a za pasivne pušače 20 odsto. Zato ako pokušavate da zatrudnite, držite se podalje od dima.
Kada je reč o vantelesnoj oplodnji, ženama koje puše potrebno je skoro dvostruko više terapija. Takođe ove žene i ranije ulaze u menopauzu. Kod muškaraca duvanski dim umanjuje proizvodnju kvalitetne sperme.

Alkohol
Alkohol podiže nivo hormona koji redukuju ovulaciju. Konzumiranje alkohola tokom trudnoće ugrožava razvoj bebe.

Kafa
Iako nema pouzdanih dokaza da kofein utiče na plodnost, poznato je da podiže nivo hormona, što ugrožava ovulaciju. Jedno dansko istraživanje je otkrilo da je plodnost umanjena kod žena koje piju više od osam šoljica kafe dnevno.

Stres
Stres i anksioznost utiču na imunitet i funkciju hormona u organizmu. Stres povećava nivo kortizola i adrenalina koji negativno utiču na plodnost.

Vazduh i okruženje
Izlaganje zagađenom vazduhu, radijaciji ili nekim hemikalijama može imati negativan uticaj na plodnost. Muškarci koji dolaze u dodir sa pesticidima imaju spermu lošijeg kvaliteta