Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li fetus oseća majčino raspoloženje?

Istraživači tvrde da oseća! Beba u stomaku čuje mamino srce, ali prima i signale o njenom mentalnom stanju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dok fetus raste, on neprekidno prima poruke od majke. Ne samo da čuje otkucaje maminog srca ili muzike koju mu ona pušta kraj stomaka već prima, takođe, i hemijske signale kroz placentu. U novoj studiji koja će u poslednjem kvartalu 2011. godine biti objavljena u časopisu “Psihološke nauke”, navodi se da fetus prima i signale o majčinom mentalnom stanju. Ako je majka depresivna, ovo stanje utiče i na to kako će se beba razvijati po porođaju.

Tokom poslednjih decenija, istraživači su otkrili da je od izuzetnog značaja okruženje u kojem se fetus razvija. Tako, na primer, pušenje i pijenje alkohola može da ima pogubno dejstvo. Međutim, postoji i mnoštvo skrivenih posledica – tako se su kalifornijski istraživači pozabavili mentalnim stanjem trudnica i pratili one kod kojih je otkrivena depresija. Najbolje su, naravno, napredovala deca čije su majke bile zdrave i pre i posle rođenja deteta. Međutim, zanimljivo je i to da su drugo mesto po napretku imale bebe kod kojih se stanje majki nije menjalo – odnosno koje su bile zdrave ili depresivne i pre i posle porođaja.

Razvoj beba je najviše usporavala promena okruženja, pokazalo je ovo istraživanje. Tako su loše napredovale one bebe čije su majke postale depresivne, ali – na iznenađenje istraživača – i one kod čijih se majki popravio mentalni status po porođaju.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica