Izvor:B92


Njihova studija je takođe ocenjivala kvalitet ginekologije i materinstva. Bolnice su napravile sistem zvezdica, gde su one sa 5 zvezdica najbolje.
"Žene danas imaju širok spektar opcija kada je reč o reproduktivnom zdravlju i mogu sebi obezbediti negu koja im najviše odgovara. Od trudnoće i porođaja pa do nekih ozbiljnijih intervencija, žene mogu povećati svoje šanse za dobijanje kvalitetne nege, tako što će pretraživati i upoređivati bolnice i doktore u oblasti u kojoj žive," rekla je dr Diva Kantor.

Istraživanja su dala sledeće rezultate:

- 7% majki koje su rodile jednu bebu imale su neku komplikaciju pri porođaju. Da su sve bolnice imale rangiranje sa 5 zvezdica komplikacija bi bilo manje za 32%
- 19% ginekoloških hirurških intervencija završi se nekim komplikacijama. Bilo bi ih 35% manje da sve bolnice imale sistem rangiranja sa 5 zvezdica.
- Broj histerektomija je u SAD-u opao za 31% od 2002. godine. I pored toga ova intervencija i dalje čini 79% svih hirurških ginekoloških intervencija.
- Na Floridi carskim porođajem se rađa 38.6% beba, u Nju Džersiju 38%, u Juti 22.4%

"Porođaji carskim rezom su u porastu i potrebno je malo više ispitivanja kako od osobe koja ga ima tako i od doktora i bolnica," kaže dr Kantor. Ona smatra da i doktori i pacijentkinje moraju pažljivije razmisliti o ovakvom načinu porođaja.

Stručnjaci navodi neke od razloge za povećanu stopu carskog reza:

- Pogodnost – mogućnost da se zakaže termin porođaja
- Starije majke – one imaju veće šanse da će im carski rez biti potreban
- Rizični faktori – gojaznost ili dijabetes povećavaju rizik za porođaj uz pomoć carskog reza
- Višestruke trudnoće
- Stavovi doktora – oni danas više vole da koriste carski rez
- Neznanje – veliki broj žena uopšte ne zna koje potencijalne rizike donosi ovakav vid porođaja. To su: krvni ugrušci, dug oporabvak nakon porođaja, povrede bešike, infekcije i prekomerno krvarenje
- Stavovi žena – danas sve više žena želi da se porodi ovim putem
- Epidural, indukovani porođaj i slične stvari podižu rizik za korišćenje carskog reza