"Kvalitet veze roditelja može uticati na kvalitet veze između deteta i roditelja, i obrnuto", kaže dr En Manering, autorka studije. 

Ona je sa svojim timom proučavala više od 350 porodica od kojih su sve imale bebe do 9 meseci starosti. Istraživači su sproveli početni intervju kako bi dobili što bolji uvid u bračnu vezu para. Roditelji su, između ostalih, odgovarali i na pitanja o rasporedu spavanja njihovih beba. Istraživači su nakon 18 meseci, ponovo ispitali roditelje, postavljajući im ista pitanja kao na početku istraživanja.

"Rezultati pokazuju da bračna nestabilnost, kod beba koje imaju samo 9 meseci, može uticati na kvalitet spavanja i 9 meseci kasnije, ali dalje od toga, za sad, ne možemo da vidimo", rekla je dr Manering.

Sve bebe koje su učestvovale u istraživanju su usvojene tako da smo odbacili bilo kakvu genetsku povezanost između njih i roditelja kada se radi o poremećaju sna. Takođe, nijedna od beba nije imala nikakav zdravstveni problem.

Ova studija objavljena je u Child Development časopisu.

"Nadamo se da će istraživanje biti nastavljeno kako bismo uspeli da otkrijemo da li bračna nestabilnost može uticati i na poremećaj sna kasnije u životu", rekla je dr Menring.