Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bračni problemi utiču na san bebe?

Bračni problemi mogu dovesti do poremećaja sna kod beba, rezultat je nove studije istraživača sa Oregon univerziteta.

"Kvalitet veze roditelja može uticati na kvalitet veze između deteta i roditelja, i obrnuto", kaže dr En Manering, autorka studije. 

Ona je sa svojim timom proučavala više od 350 porodica od kojih su sve imale bebe do 9 meseci starosti. Istraživači su sproveli početni intervju kako bi dobili što bolji uvid u bračnu vezu para. Roditelji su, između ostalih, odgovarali i na pitanja o rasporedu spavanja njihovih beba. Istraživači su nakon 18 meseci, ponovo ispitali roditelje, postavljajući im ista pitanja kao na početku istraživanja.

"Rezultati pokazuju da bračna nestabilnost, kod beba koje imaju samo 9 meseci, može uticati na kvalitet spavanja i 9 meseci kasnije, ali dalje od toga, za sad, ne možemo da vidimo", rekla je dr Manering.

Sve bebe koje su učestvovale u istraživanju su usvojene tako da smo odbacili bilo kakvu genetsku povezanost između njih i roditelja kada se radi o poremećaju sna. Takođe, nijedna od beba nije imala nikakav zdravstveni problem.

Povezane vesti

Ova studija objavljena je u Child Development časopisu.

"Nadamo se da će istraživanje biti nastavljeno kako bismo uspeli da otkrijemo da li bračna nestabilnost može uticati i na poremećaj sna kasnije u životu", rekla je dr Menring.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica