Izvor: Mondo


Ako se bojite da bi partner mogao da vas prevari, možda bi trebalo izokola da se raspitate o odnosu između njegovih roditelja. Novo istraživanje pokazalo je da je varanje "nasledno" i to po muškoj liniji, pod parolom "kakav otac takav sin". U prilog toj teoriji idu i slučajevi, na primer, Tajgera Vudsa i Rajana Gigsa, čiji su očevi takođe priznali da su svojevremeno imali ljubavnice.

Istraživanje koje je sproveo tim čeških naučnika sa Karlovog univerziteta u Pragu pokazalo je da, iako partnere varaju pripadnici oba pola, muškarci to češće čine ako je i njihov otac imao vanbračne izlete.

Predstavljajući istraživanje na nedavno održanom stručnom skupu, Jan Havliček istakao je da neverstvo majke ne utiče na ćerke na isti način.
Havliček je objasnio da deca odrastaju posmatrajući svet oko sebe, i da na primerima uče koji obrasci ponašanja su prihvatljivi, a koji nisu. U tom kontekstu, za dečake je ključna figura u odnosu na koju će se definisati šta je dobro a šta loše - otac.

Naučnici sa Karlovog univerziteta u Pragu sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 86 parova, a od ispitanika se očekivalo da odgovore na pitanja u vezi sa stepenom poverenja, stavovima u vezi sa seksom, kao i o slučajevima neverstva u porodičnoj istoriji.

Marti Heslton, psiholog sa Univerziteta u Kaliforniji sugeriše da zgodni očevi obično imaju sinove koji takođe izgledaju privlačno, a takvi muškarci obično imaju i više prilika za prevaru. Ipak, lepe ćerke lepih majki ponašaće se drugačije, kaže ona.

"Privlačne devojke neće biti sklonije prevari. One će možda samo biti zahtevnije prilkom izbora pravog partnera."

Muškarci i žene očekuju različite stvari, a i svoju privlačnost koriste na različite načine: muškarci za uživanje u seksualnoj raznolikosti, a žene da bi odabrale najboljeg mogućeg partnera i oca svohe dece.

Čaški naučnici poručuju da se iza muške i ženske prevare kriju različiti motivi, pri čemu je kod muškaraca dominantan seks.

Havliček kaže da to da li je muškarac srećan i zadovoljan u braku nema previše uticaja na to da li će varati pratnerku ili ne. Muškarci navodno varaju zato što žele seks sa više pratnerki, a ne zato što im je žena sa kojom su u braku ili vezi dosadila. Žene, sa druge strane, varaju obično kad su nezadovoljne nekim aspektom odnosa, a Havliček veruje da se na to odlučuju ne bi li pronašle novog partnera, prenosi "Dejli mejl".