Izvor: Danas


Uprkos manjem broju mališana, beogradski vrtići će tokom letnjih dana raditi normalno, a roditelji čija deca ne dolaze u vrtić u tom periodu moraju imati potvrdu o opravdanom odsustvu deteta, kako bi ostavrili popust na troškove boravka.

Prema rečima Radmile Brekić, direktorke PU "Boško Buha", svih 26 vrtića sa opštine Palilula radiće redovno tokom leta, osim četiri vrtića koji imaju samo po jednu grupu, čiji zaposleni, prema dogovoru sa roditeljima, idu na godišnji kolektivni odmor u avgustu.


- U ustanovi "Boško Buha" ima skoro pet hiljada mališana, a tokom leta se njihov broj primetno smanji. U julu je ta cifra nešto veća, obično oko dve i po hiljade, dok u avgustu broj dece opadne na hiljadu - kaže Brekićeva za Danas.


Jasna Mataruga iz PU "11. april" ističe da ova novobeogradska ustanova i tokom leta realizuje nesmetan proces vaspitno-obrazovanog rada u svim svojim objektima, iako statistički podaci iz proteklih godina pokazuju da je prosečna dolaznost dece tokom letnjih meseci od 30-40 odsto od ukupnog broja.


Roditelji koji bi tokom leta nemaju potrebe da dete šalju u vrtić, izostanak će morati da opravdaju, ako žele da plate manje troškove boravka.


- Cena boravka dece u vrtićima tokom leta, kao i odsustvovanja deteta u toku radne godine, umanjuje se za 50 odsto uz opravdano odsustvovanje, što roditelj potvrđuje fotokopijama rešenja o godišnjem odmoru ili potvrdama izabranog pedijatra - shodno Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, odmora i rekreacije - rekla je Mataruga. Kako kaže

Radmila Brekić, i u ustanovi "Boško Buha" je ista situacija, i roditelji plaćaju samo režijske troškove u zavisnosti od broja dana koliko dete izostaje.

- Ako dete izostaje oko 3-4 dana, dovoljna je izjava roditelja, ali za duži izostanak i smanjenje troškova, potrebno je da roditelji donesu kopiju rešenja o godišnjem odmoru jednog od roditelja ili potvrdu pedijatra da je dete bolesno - rekla je Brekićeva.


U 16 predškloskih ustanova trenutno se nalazi oko 59 hiljada najmlađih Beograđana. Puna cena boravka u vrtiću iznosi 13.332 dinara, a Grad regresira troškove od 35 do 89 odsto svakom od njih.