Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnoća je bezbedna za obolele od multiple skleroze

Žene obolele od multiple skleroze mogu bez bojazni da planiraju potomstvo jer ova bolest ne uzrokuje loš ishod trudnoće i nema negativan uticaj na novorođenče, pokazuje nova studija.

Skoro 75 odsto bolesnika obolelih od multiple skleroze (MS) su žene, kod kojih se prvi znakovi bolesti pojavljuju u ranom odraslom dobu.

MS je hronična, inflamatorna neurološka bolest i najčešći uzrok ne-traumatskog neurološkog invaliditeta kod mladih odraslih osoba u zapadnom svetu

Ranija istraživanja izveštavaju da do jedne trećine žena sa MS-om želi decu, ističući da razumeju moguće probleme u trudnoći zbog svoje bolesti. Trenutno je to fokus studije Mia van der Kop, člana istraživačka grupe na čelu sa dr Helen Tremlet sa "University of British Columbia" i "Vancouver Coastal Health Research Institute" u Vankuveru.

Istraživački tim je analizirao podatke u periodu od 1998. do 2009. godine.  Identifikovali su 432 rođene bebe kod žena obolelih od MS i 2975 beba kod zdravih žena, upoređujući gestacijsku starost, porođajnu težinu, tip rođenja (vaginalni naspram carskog reza ). Analizirani su, takođe, i podaci o početku razvoja MS, dužini trajanja bolesti kao i stepen invaliditeta.

Rezultati su pokazali da beba čije su majke obolele od MS nemaju značajno drugačiju gestacijsku starost ili porođajnu težinu u odnosu na bebe koje su rodile zdrave majke. Naučnici tvrde da majke sa MS-om sa većim nivoom invaliditeta imaju blago povišen rizik od negativnih ishoda trudnoće. Ovaj nalaz nije statistički značajan i predloženo je njegovo dalje analiziranje. Starost na početku razvoja MS i trajanje bolesti nisu bili povezani sa negativne ishodom trudnoće.

Povezane vesti

"Naš zaključak je da MS nije povezan sa lošom trudnoćom ili lošim porođajnim rezultatatima, što bi trebalo da bude ohrabrujuće za žene sa MS koje planiraju da zasnuju porodicu ", kaže dr Tremlet.

Autori su, međutim, primetili da majke sa MS su češće gojazne, što može da nosi određen rizik za trudnoću i porođaj. "Značaj veze indeksa telesne mase i ishoda trudnoće kod obolelih od MS treba ispitati u budućnosti, " ističe M. Van der Kop.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica