Izvor:Lekarinfo.com

Istraživači su pratili grupu dece od rođenja do njihovog odrastanja, i od roditelja dobijali sve informacije o njihovom kontaktu sa kućnim ljubimcima i pojavom alergija. Kada su napunili 18 godina, učesnici su dali uzorke krvi, kako bi se izmerio nivo antitela na alergene za pse i mačke. Ustanovljeno je da je kontak sa kućnim ljubimcem u prvoj godini života najvažniji, i da, u nekim slučajevima,  ima čak zaštitnu ulogu. Tako su dečaci, čije su porodice držale psa u kući tokom njihove prve godine života, imali 50% manje rizika da postanu osetljivi na pse, u odnosu na one koji nisu imali psa u kući.

I dečaci i devojčice su imali duplo manju verovatnoću da budu senzibilni na mačke, ukoliko su živeli sa mačkama u prvoj godini života, u poređenju sa onima koji nisu.

"Ovo istraživanje pruža dodatne dokaze da su iskustva u prvoj godini života u vezi sa zdravstvenim statusom kasnije u životu, i da rano izlaganje kućnim ljubimcima ne stavlja većinu dece u opasnost da budu osetljivi na ove životinje kasnije u životu", izjavila je dr Ganesa Wegienka sa "Department of Public Health Sciences, Henry Ford Hospital".