Izvor: Beograd.rs

Objavljeni spiskovi se odnose na decu koja treba da krenu u jaslene i vrtićke grupe od 1. jula, 1. avgusta i 1. septembra, dok za one mališane koji, primera radi, još nisu napunili godinu, te će u vrtić krenuti od oktobra, kao i za one roditelje koji su aplicirali za kasniji polazak deteta u vrtić, liste biće objavljene u mesecu koji prethodi željenom polasku u vrtić.

– Svakog meseca biće ažurirani podaci za decu koja treba da krenu u vrtić. Roditelji čija su deca primljena u prvom krugu, a koji su nezadovoljni dodeljenim vrtićem, imaju do 27. juna rok da u pisanoj formi upute prigovor centralnoj upisnoj komisiji na pisarnici svake predškolske ustanove, koja je u obavezi da odgovori.  Posle žalbenog roka imaćemo preciznije podatke o broju primljene dece, jer po Zakonu o predškolskom vaspitanju, tamo gde je potrebno, jedinica lokalne samouprave može dozvoliti i povećanje za 20 odsto u odnosu na normativ prijavljene dece po vaspitnim grupama – izjavila je za Beoinfo Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za dečju zaštitu.

Prema njenim rečima, istaknute liste takođe se ne odnose na decu uzrasta od 5,5 do 6,5 godina, koja će pohađati obavezni pripremni predškolski program, svejedno da li je reč o celodnevnom ili četvoročasovnom boravku. Ovi spiskovi biće objavljeni na oglasnim tablama vrtića do kraja avgusta i svi budući predškolci će biti primljeni, bez obzira na prioritete.

– Roditelji, koji su izrazili želju da im deca krenu u vrtić od 1. jula, potpisivaće ugovore o korišćenju usluga sa izabranom predškolskom ustanovom od 21. do 30. juna. Za decu koja će krenuti od 1. avgusta, potpisivanje ugovora biće organizovano od 1. do 15. jula, dok će za najveći broj novoprimljenih mališana, koji će krenuti od 1. septembra, potpisivanje ugovora biti najkasnije do 10. avgusta. Naročito napominjemo da roditelji prilikom potpisivanja ugovora o korišćenju usluga predškolske ustanove treba da popune i zahtev za utvrđivanje cene za svako dete ukoliko žele da ostvare pravo na regres – napomenula je Jovčićeva.

Inače, prioritet prilikom upisa i ovog puta imala su deca iz posebno osetljivih kategorija (deca bez roditeljskog staranja, deca sa invaliditetom, deca iz socijalno nestimulativnih sredina, pripadnici romske nacionalne manjine, žrtve nasilja u porodici, deca iz Sigurne kuće ...) i u prvom krugu primljeno je 762 dece iz ovih kategorija, ne računajući novobeogradske vrtiće. Drugi prioritet prilikom upisa imala su deca čija su oba roditelja zaposlena.

– Naročito smo vodili računa da porodice sa više dece imaju prioritet prilikom upisa, što je jedna od pronatalitetnih mera koje naš sekretarijat želi da istakne. Takođe se vodilo računa da deca iz iste porodice budu smeštena u isti  vrtić – istakla je Ljiljana Jovčić.

Gradska sekretarka takođe je napomenula da je, prema izveštaju predsednika centralnih upisnih komisija, u prvom krugu upisa ostalo slobodnih mesta u nekoliko vrtića na opštini Palilula, u „Zvezdanom gaju” na Zvezdari, kao i u vrtićima u Sopotu i Barajevu.

Da podsetimo, od avgusta 2008. godine završena je izgradnja, rekonstrukcija, adaptacija ili sanacija  na 86 objekata predškolskih ustanova. Otvoreno je  29 novih  objekta, urađena je sanacija i  adaptacija na 51 objektu, tako da su kapaciteti dečjih ustanova uvećani za 5.300 mesta.